Svako mora biti svjestan da brze jednonedeljne dijete za mršavljenje nisu ni uspješne ni zdrave. Obroci moraju biti niskokalorični, ali biološki vrijedni. Zato je važno da hrana bude raznovrsna. Čarobni štapić ne postoji, tako da tablete, čajevi i druge preparate koji se reklamiraju, a obećavaju vitku liniju, iako jedete šta hoćete i koliko hoćete, treba prihvatati sa krajnjim oprezom. Naime u praksi se pokazalo da većina tih preparata nije efikasna, a neki mogu biti i štetni po zdravlje.
S druge strane mediji, popularni časopisi nude najrazličitije dijete koje uspješno skidaju kilograme, ali treba znati da ni one nisu uvijek bezopasne po zdravlje. Osim toga brzo izgubljeni kilogrami brzo se i vraćaju, a ponekad se i udvostruče. Zato je bolje da se opredijelite za dobru redukcionu dijetu u kojoj se mršavi postepeno, najviše 4-5 kilograma mjesečno. To ćete najlakše postići ako uvedete malo reda u način ishrane i otpočnete sa „zdravom“ ishranom, koja će vam omogućiti da ne osjećate glad, da budete u dobroj kondiciji i da postignete i održite zauvjek željeni izgled.
Prije nego što započnete bilo kakvu dijetu morate znati da se u početku težina brzo smanjuje, ali ne zbog gubitka masnoća zbog kojih smo gojazni, već prije svega zbog gubitka vode. Zbog toga opadanje težine nije trajno, jer masnoće počinju da se razgradjuju tek u drugoj i trećoj nedelji dijete. Tada se kazaljka na vagi spušta, doduše polaganije, ali je to zbog vezivanja vode u organizmu, a ne zbog masnoća.

To je jedan od razloga sto su obećanja o brzom gubitku težine varljiva, jer pravi rezultat možemo postići samo na 3 načina:

  • zdravom i mješovitom niskokaloričnom hranom,
  • promjenom navika u ishrani i promjenom sadržaja hrane,
  • povećanjem tjelesnih aktivnosti.

UMJERENA, ZDRAVA ISHRANA ČITAVOG ŽIVOTA

Važno je znati da osobe sklone gojaznosti moraju da budu spremne na korjenite promjene. Za to je potrebna jaka volja, mnogo strpljenja i naravno odlučnost. Da bi održali težinu, ne moraju da gladuju, već da se do kraja života drže pravila zdrave ishrane. Važno je i da se trude da održe i umjerenu fizičku aktivnost, pri kojoj se gubi izvjestan broj kalorija, a uz to se popravlja kondicija i fizička otpornost organizma. Ali treba znati izvjesna pravila; za gubljenje težine bolje je duže odmjereno hodanje, lagano trčanje ili plivanje, jer je utvrdjeno da se dobro odmjerenim hodanjem ili trčanjem na dužim stazama tope masti, a od naglih, brzih i napornih pokreta troši se glikogen.

Pozovite nas na +382 33 687 227, +382 68 331 333Zakaži pregled