Šta su promjene krvnih sudova kože?

Promjene krvnih sudova kože su male kapilarne ili venske mreže na nosu, obrazima, bradi i malformacije sudova donjih ekstremiteta i drugih djelova tijela, uz vrlo jasno razlikovanje subdermalnih i intradermalnih vena, crvenih i plavičastih kapilarnih mreža.

Koji su uzroci takvih promjena kože?

To su obično nasledne predispozicije, oboljenja kardiovaskularnog sistema, traumatske ili slične posledice operacija. Osim prethodno navedenog, varikozna oboljenja koja prate trudnoću i porođaj predstavljaju glavne faktore za nastajanje promjena krvnih sudova kože stopala.

Koje su postojeće metode za uklanjanje krvnih sudova?

Tradicionalne metode su ograničene na postupak elektrokoagulacije, skleroterapiju i hirurško uklanjanje vena i drugih krvnih sudova. Sve ove metode imaju serijski suštinske nedostatke kao što su nastajanje hiperpigmentacija, hipopigmentacija (nestanak pigmenta kože), alergijske reakcije na ubrizgane ljekove prilikom skleroterapije.

Najefektivniju metodu za tretiranje krvnih sudova omogućavaju takozvani Nd:YAG laseri. Emisija ovog tipa lasera omogućava da se efikasno tretiraju prošireni kapilari, zvjezdasti hemangiomi i male dermalne venske mreže i to bez oštećivanja drugih struktura.

Šta je procedura laserskog uklanjanja krvnih sudova?

Terapeutski uticaj lasera zasnovan je na jedinstvenoj osobini laserske svjetlosti da inter-reaguje sa tretiranim tkivom. Laserskim uklanjanjem neestetskih krvnih sudova, upotrebom jedinstvene tehnologije 1064nm Nd:YAG lasera, emituju se svjetlosni impulsi, čiju energiju upija hemoglobin u krvi. Energija se transformiše u toplotnu koja dovodi do koagulacije krvi i specifičnog „zavarivanja“ zidova neželjenih krvnih sudova. Ovo rezultira uklanjanjem krvnih sudova, a krvotok se preusmjerava na vene koje se nalaze duboko ispod površine kože.

Koji krvni sudovi mogu biti tretirani Nd:YAG laserom?

To su golim okom vidljivi, odvojeni ili mrežasti kapilari tijela i lica, paukolike vene prečnika do 1,5 mm, vene na nogama prečnika 1-3 mm, urođeni ili stečeni hemangiomi, itd.

Kakav je osjećaj tokom tretmana?

Najčešće pacijenti karakterišu ovaj osjećaj kao blagi ubod iglom. Poseban sistem za hlađenje smanjuje neprijatan osjećaj i sprječava zagrijevanje zdrave kože.

Koliko tretman traje?

Trajanje tretmana zavisi od broja i gustine tretiranih krvnih sudova. Na primjer, u slučaju zvjezdastog hemangioma tretman traje nekoliko sekundi. Ovo nije slučaj kada je u pitanju tretman većeg broja kapilara na donjim ekstremitetima, za šta je potrebno više vremena.

Koliko je tretmana potrebno uraditi?

Broj tretmana zavisi od tipa, boje, konfiguracije i broja krvnih sudova. Često je do dva tretmana dovoljno da se postigne rezultat, pri čemu se drugi tretman obavlja najkasnije 3 do 4 nedelje nakon prvog tretmana. U slučajevima gdje više krvnih sudova formira kapilarnu mrežu moguće je da će biti potrebna više od 2 tretmana. Međutim, vidljivo smanjenje kapilara primjetno je posle svakog pojedinačnog tretmana.

Kada se vide rezultati tretmana?

Svaka osoba posjeduje individualne karakteristike. Kod tretiranja uobičajenih slučajeva pojedinačnog krvnog suda (na primjer na nozdrvi) ili onih koji su zvjezdastog oblika, krvni sudovi nestaju u periodu od 2-3 nedelje. Kod većeg broja krvnih sudova rezultat dolazi postepeno sa svakim sledećim tretmanom.

Da li postoje posledice nakon ovakvog tretmana?

Odmah nakon procedure, na tretiranoj zoni se dan ili dva primjećuje blago crvenilo sa neznatnim otokom. Sam krvni sud potamni nakon tretmana i za 2-3 do 4 nedelje se resorbuje iz organizma i nestaje. Nakon tretmana obavezno se mora koristiti krema sa zaštitnim faktorom, naročito tokom toplijeg dijela godine, kako bi se izbjegla hiperpigmentacija. Korektivna šminka može se nanositi na tretiranu zonu.

Da li se krvni sudovi i zvjezdaste strukture vremenom ponovo pojavljuju?

Tretirani krvni sudovi se ne pojavljuju ponovo, ali ukoliko postoji predispozicija, moguće je da će se pojaviti novi krvni sud oko tretirane zone. Ovi krvni sudovi takođe mogu biti tretirani.

Pozovite nas na +382 33 687 227, +382 68 331 333Zakaži pregled