Kada je tretman botoksom dobar izbor?

Asimetrija kapaka ili obrva
Brazde na čelu
Bore u uglovima i oko očiju
Vertikalne bore na čelu, izmedju obrva kao i bore na nosu i oko nosa
Prevencija nastanka dubokih bora
Injekcije botoksa se ne apliciraju u mišić podizač obrva, tako da osoba zadržava potpuno prirodan izraz lica, sa uobičajenim pomijeranjem obrva.

Kada injekcije botoksa nisu dobra opcija?

Ne mogu sve bore na licu biti ispravljene ili ublažene botoksom. Injekcijama botoksa se ne mogu ispraviti bore nastale oštećenjem od sunca. Takodje, nije preporučljivo tretirati linije na donjoj polovini lica. Mišići ove regije značajni su za uobičajene dnevne funkcije i ne preporučuje se da budu oslabljeni.

Ostale indikacije za primjenu botoksa

Pored tretmana bora na licu, injekcije botoksa koriste se kod upornih glavobolja, problema sa pokretima očiju i problema sa mišićnim spazmima. Takodje, pojačano znojenje – hiperhidroza, tretira se sa većim razredjenjem botoksa i površnom aplikacijom direktno ispod kože. Na ovaj način se ublažava funkcija znojnih žlijezda, a jedan tretman omogućava najmanji period od 6 mjeseci do 1 godine bez pojačanog znojenja.

Da li je bezbjedan tretman botoksom?

Injekcije botoksa su potpuno bezbjedne kada ih aplicira edukovan i iskusan ljekar.

Botulinum toxin A koristi se od 1980. godine za tretiranje različitih poremećaja mišića u neurologiji i oftalmologiji. Godine 1987. dobio je i odobrenje od Svjetske zdravstvene organizacije – FDA za bezbjedno i efikasno korišćenje kod uzrasta od 18 do 65 godina u tretmanu blagih i izraženih bora na čelu, izmedju obrva i oko očiju. Do danas postoje samo dva odobrena preparata – Dysport i Botox (Allergan).

Ljekar je dužan da pacijentu pokaže bočicu koju koristi za tretman. Ako ne postoji etiketa sa informacijom o porijeklu, koncentraciji i roku trajanja, tretman nije siguran i ne treba ga prihvatiti.

Moguće komplikacije nakon tretmana botoksom

Modrica na mjestu uboda koja prolazi za pet do sedam dana.
Glavobolja ili mučnina – prolazna za 24 do 48 sati, najčešće pri prvoj aplikaciji.
Privremena slabost mišića i pad obrva traje do 3 meseca i predstavlja grešku ljekara.

Rezultat primjene botoksa

Rezultat primjene botoksa primijetićete već nakon nekoliko dana, ali puno dejstvo nastaje nakon deset dana od apliciranja injekcija.

Aplikacijom umjerene količine botoksa zadržava se potpuno prirodan izraz lica i nijedan antirid ili krema ne može sa takvim efektom odložiti formiranje i produbljivanje bora na licu.

Dejstvo aplikacije botoksa traje četiri do šest mjeseci, nakon čega se mišić u potpunosti oporavlja. Nakon toga, tretman se može neograničeno puta ponavljati bez ikakvih kontraindikacija.

Takodje, tretmani mogu biti prekinuti svakog trenutka bez ikakve bojazni da će na licu nastati bilo kakve posledice.

Pozovite nas na +382 33 687 227, +382 68 331 333Zakaži pregled